Блогът на Тренинг Дивижън

обучения, тиймбилдинг програми, изграждане на умения, мотивация, лидерство

Най-голямата грешка на лидерите

Миналият месец ви запознахме с отговорите на въпроса Кое е критичното умение на бъдещите лидери, събрани по време на симпозиума Imagining the Future of Leadership на Harvard Business School. Днес ще разберем коя е най-голямата грешка, която може да направи един лидер.

Според професор Бил Джордж това е поставянето на собствения интерес на лидера пред интересите на организациите и компаниите, които управляват. Той цитира Питър Дракър и обяснява колко е важна отговорността на мениджъра към служителите, клиентите, акционерите и всички останали групи, които той представлява.

Най-голямата грешка на лидера за Ивън Уитенбърг е неоправдаването на доверието в него, а според професор д-р Елън Лангър това е прекаленото усещане за сигурност в непрекъснато променящата се и динамична бизнес среда. Професор Андрю Петигрю споделя, че много често лидерите не действат според ценностите си. Джанпиеро Петриглиери, асоцииран професор по организационно поведение, предупреждава лидерите да внимават с превръщането на фокуса и стремежа да постигнат набелязаната цел в обсебване и да не се съобразяват с последствията.

Според професор Карл Слоун най-голямата лидерска грешка е арогантността и объркването на успеха на компанията с отделната личност. Jonathan Doochin пък казва, че най-голямата грешка на лидерите е прибързаното действие, което не е добре обмислено предварително. По-добре е да направим крачка назад и да обсъдим ситуацията с колегите си, да поискаме съвет, дори ако ни отнеме само 5 минути.

За Скот Снуук основните грешките на лидерите са две – егоизъм и липса на автентичност, последователност и предвидимост в поведението на мениджъра. Според Дейзи Доулинг лидерът трябва да може да се “погледне в огледалото” и да оцени собствените си действия и как те влияят на останалите служители.

Можете да гледате и самото видео интервю:

Please enable Javascript and Flash to view this Blip.tv video.

Вижте и статиите от поредицата Imagining the Future of Leadership. Ето и повече информация за нашето обучение Лидерство и харизма.

Оставете коментар