Блогът на Тренинг Дивижън

обучения, тиймбилдинг програми, изграждане на умения, мотивация, лидерство

Кое е критичното умение на бъдещите лидери?

По време на наскоро проведения от Harvard Business School симпозиум на тема Imagining the Future of Leadership организаторите са събрали влиятелни представители на академичния свят и бизнеса. В представения видео материал по-долу те дават своите отговори на въпроса Кое е най-важното качество на утрешните лидери?

Пръв говори Angel Cabrera, президент на Thunderbird School of Management. Според него най-важно е доверието на последователите, не може да си лидер без последователи. Доверието се изгражда много трудно, а се губи твърде лесно и в новата ера на комуникации е особено важно да се подберат правилните инструменти за създаване и запазване на доверието към вас от хората, които ви следват.

Според Bill George, който е професор в Harvard Business School, не трябва да се говори за някакво определено качество, а по-скоро за самата личност на лидера. За него най-важна е автентичността на човека, той да бъде себе си и да има цел, страст и мисия.

Изпълнителната директорка за Leadership Development на Morgan Stanley – Daisy Wademan Dowling пък казва, че за нея лично са важни две неща. На първо място е съпричастността, трябва да разбираш хората около теб и откъде идват. Другата основна черта на лидерите е да бъдат учители, да имат непрекъснато желание да развиват капацитета на служителите и последователите си.

Andy Zelleke е лектор в Harvard Kennedy School и според него най-важна е отдадеността на интересите на другите. За професорката от Leonard N. Stern School of Business Batia Mishan Wiesenfeld лидерите трябва да развият навика да обясняват винаги “защо”. Независимо дали става въпрос за собствените им действия или за тези на други хора. По този начин се показват ценностите зад конкретното ни поведение и се създава динамика на отговорност.

Следващият участник в интервюто е Evan Wittenberg – Head of Global Leadership Development в Гугъл. Според него най-важното качество на утрешния лидер е любопитството. Във все по-усложняващата се мултикултурна обкръжаваща среда трябва да признаем, че не знаем всичко, не трябва да правим предположения, а да бъдем любопитни и да вникнем в нещата.

Доктор Ellen Langer, професор в Харвард, казва, че е важно да можем да забелязваме новите неща. Този процес ни поставя в настоящето и така можем да се възползваме от появили се възможности или да се предпазим от бъдещи неприятности. Най-важното на този тип лидери е, че те няма да прилагат вчерашни решения към утрешните проблеми.

Според Scott Snook, асоцииран професор в Harvard Business School, лидерите трябва да имат ясна представа за своята цел. Независимо от техническите умения, трябва да отговорят на въпроса – защо правя това, какъв е смисълът, каква е целта.

Вижте самото видео:

Please enable Javascript and Flash to view this Blip.tv video.

Вижте и статиите от поредицата Imagining the Future of Leadership. Ето и повече информация за нашето обучение Лидерство и харизма.

Един коментар to “Кое е критичното умение на бъдещите лидери?”

  1. Най-голямата грешка на лидерите | Блогът на Тренинг Дивижън Says:

    [...] месец ви запознахме с отговорите на въпроса Кое е критичното умение на бъдещите лидери, събрани по време на симпозиума Imagining the Future of Leadership на [...]

Оставете коментар