Блогът на Тренинг Дивижън

обучения, тиймбилдинг програми, изграждане на умения, мотивация, лидерство

Открийте разликите

Игри за обученияДнес ще поиграем на една много стара и много интересна игра – открийте разликите. Не, не съм забравила обещанието си от миналата статия и смятам да го изпълня. Проблемът е, че ми омръзна от досегашния сериозен, лекционен стил и смятам да го разчупя малко, само този път.

Нека все пак се върнем на нашата игра. Правилата са следните: единият участник, нека го наречем А, задава въпрос за разликите между властта и още нещо, а участник Б трябва да изброи и обясни всяко едно различие, за което се сети. За да няма ощетени, след всяка двойка въпрос – отговор участниците ще разменят ролите си. Поради липса на друг събеседник и поради някои ментални повреди аз ще играя и двете роли. Да започваме!

А: Открий петте разлики между това да завоюваш власт и тя да ти се полага по право, що се отнася до управлението на хора.

Б: Хм, да имаш власт над някого и да имаш право на тази власт. Нека помисля.

На първо място бих казала, че властта е способността да притежаваш или да получаваш онова, което желаеш. Когато имаш право на нещо, ти просто предявяваш претенция върху него и то е твое. Втората разлика се състои в основната им функция. При властта тя се изразява в постигането на определени цели, докато при правото тя по-скоро е свързана със защитаването на имиджа, мисията, визията на организацията. От тук се извежда и третата разлика: властта се заражда от хората, а правото – от нивото в йерархията. Четвъртата разлика е продължение на третата. Властта може да бъде упражнявана навсякъде – в офиса, в кафенето, по време на почивните дни и отпуските на служителите. Правото, не ни дава това право, то е ограничено от позицията в организацията. Петата и последна разлика, за която се сещам, ми е любима. Почти никой не може да ти отнеме властта над хората, но всеки по-високо от теб може да ти отнеме правото да предявяваш каквито и да е претенции над тях.

Б: Сега съм аз. Кажи ми разликата между властта и лидерството, и понеже това е лесно и между властта и манипулацията.

А: Първо за лидерството. То предполага да умееш да накараш хората сами да искат да изпълняват добре задачите си, то изисква обвързване с организацията, поне от части и при него поне част от целите се поставят в името на общото благо. При властта няма такава зависимост от останалите, не се изисква да притежаваш харизма, например, и освен всичко това, тук преобладават личните интереси.

Що се отнася до манипулацията и властта, аз до скоро преплитах нюансите на тези две концепции. По принцип манипулация означава просто да извършваш конкретен вид дейност. Когато се съотнесе с властта обаче, тя придобива отрицателен оттенък – сякаш тази власт се използва скрито. Точно на обратното, властта предвижда откритост и не предполага лоши/скрити намерения спрямо останалите. Човек притежава власт да върши добро и да помогне на някого в нужда.

А: Пак е мой ред. Щом ти ги даваш две по две и аз мога. Кажи ми разликите между власт и заплашване, и власт и доминиране.

Б: Това е лесно. Заплашването е висша степен на обезвластяване, защото в такива ситуации последното явление се генерира само. Ако например някой се държи агресивно и  ти заявиш: „Този ме плаши”, признаваш доминиращата позиция на другия и губиш всичката завоювана до това положение власт. Решението е да обърнеш това твърдение във въпрос към себе си: „Този човек ме кара да се страхувам от него, защо за Бога си го причинявам?” Така поставен, въпросът остава отворен и дава възможност за маневриране.

Що се отнася до доминирането, смятам, че то най-често бива бъркано с властта. Тук има граница между двете, която въобще не е толкова тънка, колкото предполагаш. На първо място целта на властта е да постигне определени задачи, докато тази на доминирането е да подчини някого, на своята воля. На второ място властта е инструмент, докато за доминирането, както и за другите изброени концепции трябва да има поне двама души, за да съществуват. Третата разлика се изразява в начина, по който се измерва властта – спрямо нечии минали постижения например, докато при доминирането се изисква единствено да си по-силен от другия. И на последно място, но не и по значимост – властта е свобода, човек придобива, това, което иска и продължава нататък. При доминирането финалът никога не е свобода, той е робство.

Оставям играта със свободен край, ще се радвам ако вие знаете още някоя разлика, която да споделите. Поиграйте с мен.

Един коментар to “Открийте разликите”

  1. Доставка на хранителни стоки по домовете Says:

    Здравейте и от мен. Поздрави за хубавата статия- отдавна не бях чел нещо хубаво по темата. Продължавайте в същия дух :) )

Оставете коментар